Aktualności
Sukces w Olimpiadzie Wiedzy Elektrycznej i Elektronicznej
W dniach 21.03 - 22.03 2013r. w Jarosławiu odbyła się XXXVI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy Elektrycznej i Elektronicznej. Poza uczniami z Polski w olimpiadzie brali udział uczniowie z Ukrainy i Słowacji.
Naszą szkołę reprezentowali:
w grupie elektrycznej Witold Michalak z kl. IIIB,
w grupie elektronicznej Kamil Gacek z kl. IIIA oraz Piotr Grdeń z kl. IVC,
w grupie mechatronicznej Daniel Lazur z i Kamil Litwin – uczniowie kl. IVC.
Spośród naszych uczniów największy sukces odniósł Witold Michalak z kl. IIIB zostając finalistą olimpiady. Wszyscy finaliści uzyskali indeksy na uczelnie techniczne oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Opiekunem merytorycznym uczniów była pani Wanda Cupiał.
Konkurs Wiedzy Technicznej „GIMTECH” rozstrzygnięty
W ubiegłą sobotę, pod patronatem honorowym starosty powiatu mieleckiego, pana Andrzeja Chrabąszcza, rozstrzygnięto Konkurs Wiedzy Technicznej „GIMTECH” zorganizowany przez dyrekcję i nauczycieli mieleckiego elektryka. W ostatnim etapie zmagań wzięło udział 24. uczniów reprezentujących siedem szkół gimnazjalnych z terenu miasta i powiatu. Zgodnie z przyjętym harmonogramem finał składał się z dwóch części. Pierwsza z nich polegała na rozwiązywaniu testu złożonego z dwudziestu pięciu pytań. Dzięki niej wyłoniono dwunastu najlepszych konkursowiczów, którzy przeszli do drugiej, ostatniej fazy turnieju. Ta z kolei wymagała od uczniów wykonania zadania praktycznego.
Słodki konkurs
Nauczycielki przedmiotów zawodowych, panie: Marta Pluta, Anna Kilian i Grażyna Kulczyk przeprowadziły konkurs walentynkowy „Z sercem na talerzu”. W edukacyjnych zawodach wzięli udział uczniowie klasy II D technikum hotelarskiego. Zadaniem uczestników było przygotowanie słodkich potraw oraz zaprojektowanie oryginalnych dekoracji stołów. Młodzież spisała się rewelacyjnie, a sporządzone aranżacje, łakocie i wypieki przypadły do gustu nie tylko szkolnym koleżankom i kolegom, ale i jurorom. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Warsztaty z "decupage"
Święta Wielkanocne już coraz bliżej i między innymi z tego powody na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty poświęcone technice zdobienia jaj. Poprowadziła je Pani Adrianna Gajewska - Kogut. Uczestniczkami były uczennice z klas 2f i 2g. Pod kierunkiem Pani Ady uczyły się nowej techniki zdobniczej. Poniżej przedstawiamy definicję decoupage i dołączmy zdjęcia z warsztatów.
Decoupage (Dekupaż) — technika zdobnicza polegająca na przyklejaniu na odpowiednio spreparowaną powierzchnię np.: drewnianą, metalową, szklaną, plastikową lub ceramiczną wzoru wyciętego z papieru lub serwetki papierowej.
Decoupage klasyczny polega na naklejaniu wzoru z papieru i pokryciu go wieloma warstwami lakieru tak, aby wtopił się całkowicie i nie był wyczuwalny przy dotknięciu. W zamyśle ma on wyglądać jak namalowany. Słowo decoupage pochodzi od francuskiego czasownika „decouper” – wycinać ( źródło: Wikipedia).
INDYWIDUALNE ZAWODY POWIATOWE
Zawody dla szkół gimnazjalnych i średnich odbyły się 9 marca 2013 roku w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Udział wzięło 5 szkół gimnazjalnych oraz 5 szkół średnich. Łącznie, bo oprocz startujących przyjechało sporo kibiców mieliśmy okazję gościć około 60 osób. Patronat medialny sprawował tygodnik regionalny „KORSO”.
Organizatorami byli Powiatowy Szkolny Związek Sportowy oraz Dyrekcja Zespołu Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Pomysłodawcą imprezy była Agnieszka Kusak.
Nad bezpiecznym przebiegiem zawodów, pod względem medycznym, czuwała p. Teresa Żeńczuk.
TYDZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI
W Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu odbył się tydzień zdrowej żywności, który nadzorowały nauczycielki Technikum w zawodzie- technik żywienia i usług gastronomicznych, Agnieszka Kusak i Magdalena Winiarz. Były to dni, w których młodzież tej szkoły mogła kosztować i degustować w zdrowych, warzywnych i owocowych pysznościach.
Pierwszy dzień został poświęcony przygotowaniom i szałowi zakupów dzięki sponsorom. W sklepie „A&K HURT MARKET Kazimierz Lodarski i Artur Dubiel Sp. j.” można znaleźć wszystkie potrzebne produkty do takiego zdrowego szaleństwa.
5 marca 2013r. - Drugi dzień to była degustacja zdrowej żywności w postaci wyrzeźbionych warzyw, skomponowanych w smakowite koreczki. Najsmaczniejsze były „pingwinki”, choć niebywale zasmakowała również surowa marchew z serwowanymi dipami. Zdrowym płynem do popicia była orzeźwiająca i gasząca pragnienie woda z ogórkiem i z papryką. Młodzież została poczęstowana jeszcze wiedzą na temat postępowania z żywnością, czyli jakie kroki należy wykonać, aby żywność nie stwarzała niebezpieczeństwa zatrucia pokarmowego oraz wiedzą na temat aktywności fizycznej, która jest już na stałe wpisana w piramidę zdrowego odżywiania.