Szkoła okiem kamery

   

         Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu po raz piąty wziął udział w ogólnopolskim konkursie „Czas na Zdrowie” organizowanym przez BOŚ Bank. Patronami tego konkursu są Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Rzecznik Praw Dziecka. Konkurs składa się z dwóch etapów: Rozgrzewka i Festyn Zdrowia. Rozgrzewka polegała na przygotowaniu i zaplanowaniu Festynu. Festyn Zdrowia objął   swym    patronatem    medialnym    tygodnik   regionalny   „Fakty   Mieleckie” .   

Opiekunkami i koordynatorkami uczestnictwa w konkursie są Agnieszka Kusak i Magdalena Winiarz – nauczycielki przedmiotów zawodowych z gastronomii. Skład zespołu Vital -GROSZEK  to dziesięć osób Paulina Nowicka, Klaudia Kseń, Anna Barłóg, Sylwia Wątroba, Krzysztof Żmuda, Amelia Krówka, Magdalena Hul, Karolina Żelasko, Patrycja Krawczyk oraz Iwona Koceniak.

            W dniu 1 czerwca 2016r „poranek był jak nie co dzień”. Pogoda dopisała, nad tym czuwała maskotka uszyta przez Edytę Kapinos „Maskotki z rysunków dzieci -  Talizman”. Dzień rozpoczął się  dość pracowicie, bo zdrowie trzeba sobie wypracować. Pod nadzorem Roberta Gancarczyka uczniowie przygotowali potrzebny  sprzęt do technicznej otoczki Festynu. Oprócz pokazu filmowego „Śmietnik w mojej głowie” Festyn Zdrowia obejmował jeszcze między innymi Salsę -  naukę i wspaniały pokaz taneczny -  uczniowie uczyli się salsy z Vice Mistrzem Świata i aktualnym, a już 7-krotnym Mistrzem Polski Łukaszem Midura. Część osób się wstydziła, ale pokaz Mistrza ich zachęcił. Mistrz twierdzi, że ma szacunek dla tańczących, docenił ich odwagę i chęci poznania tego tańca. Muzyka łagodzi obyczaje, ale salsa je kształtuje. Kolejnym elementem Festynu były   Gry i zabawy zorganizowane przez Artemis Fitness Club dla najmłodszych uczestników Festynu, czyli między innymi uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1. W ramach Festynu prowadzono  rozgrywki z zespołowych gier sportowych, nad których przebiegiem czuwali nauczyciele wychowania fizycznego: Paweł Jajko, Roman Zboch, Paweł Mrozik, Hubert Kardyś, Marek Szwaja. W tenisie stołowym 1 miejsce zajął Kamil Guła, 2- Krystian Wych, 3- Piotr Kilian. Zwycięzca Kamil Guła miał okazję zagrać mecz z Członkiem Zarządu Powiatu Mieleckiego Andrzejem Bryła, kolejną osobą popierają Festyn Zdrowia. W Siatkowce 1 miejsce zajęła klasa 3B, 2 miejsce – klasa 2C, a 3 miejsce klasa 1B. Gratulujemy wszystkim. Wspaniałe nagrody ufundowały firmy Zakład Rpol produkująca urządzenie Speedcook oraz Play 4 z salonów z Mielca.

       Był też czas dla dietetyka Małgorzaty Michno z poradni Polecany Dietetyk. Uczniowie chętnie korzystali z jej porad.  Pan Zbigniew  Kuraś – właściciel gospodarstwa Ekologicznego opowiedział o tym jak trudno zdobywa się certyfikaty dla gospodarstw ekologicznych, np. AgroBioTest. Produkuje on  warzywa ekologiczne: ziemniaki, marchew, pietruszkę, buraki ćwikłowe, dynie, cebule, seler oraz sezonowo: pomidory, ogórki i paprykę; owoce ekologiczne: jabłka, oraz sezonowo: aronie, czarną porzeczkę, truskawki. W ofercie również mają stałą sprzedaż jaj, mleka, sera i zboża. Pan Kuraś żywność ekologiczną wytwarza tak, aby zachować najwyższą jakość produktów, bez agrochemii i bez GMO, przy zachowaniu dobrostanu zwierząt i przyrody. Jest niezmiernie przywiązany do zdrowej polskiej żywności. Promuje on święto ziemniaka bez GMO. Te ziemniaki, buraki i mleko podarował nam do degustacji.

             Ważnym etapem Festynu był  poczęstunek potraw ekologicznych, który wspólnymi siłami przygotowało wiele firm i wystawców: Hurtownia Sklep „Rolmlek”, Pasieka „Mimoza”, Hurtownia A&K, „Sklep ze zdrową żywnością”, „Dolina Smaków” , Restauracja „Weranda”, Bistro „Jacek i Placek”, „Zdrowy Projekt”, FH Cukiernia Zielony Motyl „Olvike”, Pizzeria Restauracja „O’Sole Mio Da Zio”, Zakład Rpol z urządzeniem „Speedcook”,  „Grześkowiak”, a także rodzice i młodzież naszej szkoły. Zespół Vital – Groszek przygotowywał potrawy ekologiczne z zachowaniem bezpieczeństwa żywności: szaszłyki, zdrowe kanapki (z serem, z warzywami), naleśniki sakiewki z twarożkiem,  sałatkę melon z ogórkiem , sałatkę seler z orzechami, łódki ogórkowe z serem, carvingowe jeże owocowe, ciasto marchewkowe z burakami i szpinakiem oraz dipy w różnych kolorach oraz do nich paluszki z surowych warzyw i ekologiczny barszcz czerwony. Dla spragnionych przygotowano kompoty jabłkowe. Wszystkie te dania ekologiczne mogliśmy serwować w jednorazowej zastawia podarowanej przez firmę „Xerima”.

            Dla pasjonatów gastronomii zorganizowano, również  Olimpiadę Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w której udział wzięło 39 osób, a laureatem został Tomasz Belczyk z klasy 3C, miejsce 2 zajął Karol Konieczny z klasy 3E, a trzecie egzekwio Klaudia Giermata z 2E oraz Natalia Bezara z 3D. Test i oprawę olimpiady przygotowały nauczycielki Grażyna Kulczyk, Anna Kilian oraz Zofia Fijałkowska. 

         Festyn Zdrowia jest wydarzeniem, które łączy wielu ludzi interesujących się ekologiczną  żywnością, promujących zdrowe odżywianie i umożliwiających innym degustację zdrowia, bowiem „Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu”- Artur Schopenhauer, filozof.

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.