z Niepublicznego Przedszkola Terapeutycznego „Jeżyk”
W dniu 3 lutego przedszkolaki z Niepublicznego Przedszkola Terapeutycznego „Jeżyk” oraz podopieczni Niepublicznej Specjalistycznej Poradni Wczesnego Wspomagania Rozwoju wraz z rodzicami wzięli udział w warsztatach kulinarnych z carvingu .
Dzieci z ogromnym zaciekawieniem tworzyły jadalne dzieła: ośmiornicę i delfina z banana, jeżyka z gruszki i winogron, łabędzia z jabłka, gąsienicę z winogron, palmę na wyspie z kiwi, banana i mandarynek. Następnie dzieci zabrały się za wykonanie zdrowych kanapeczek o fantazyjnych kształtach. Rodzice dowiedzieli się, ile i jakich witamin można przemycić w z pozoru niewinnie wyglądającej kanapce. Zabawa była przednia, niejedna część banana i mandarynki zamiast być częścią zwierzątka wylądowała w brzuszkach małych łakomczuszków. Pod koniec warsztatów dzieci chętnie spałaszowały owocowe dzieła.
Dziękuję uczennicom klasy 1E Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Wiktorii Januszewskiej, Magdalenie Hul oaz Sylwii Paciorek za świetną pomoc i zaangażowanie w przeprowadzeniu warsztatów.
Magdalena Winiarz