W dniu 09. 01.2015 r. odbył się II etap - okręgowy XIX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Etap ten odbył się w Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie.
Tematyką wiodącą olimpiady było:
"Bezpieczeństwo żywności i żywienia"
- Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności.
- Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe.
- Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
- Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu.
- Niezbilansowanie diety czyli żywienie niezgodne z normami.
- Alergie i nietolerancje pokarmowe.
- Żywność genetycznie modyfikowana.
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych.
- Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami zawiązanymi z żywnością i żywieniem.
W drugim etapie wzięły udział dwie uczennice naszej szkoły: Anna Gałda klasa 1E i Marta Podleszańska z klasy 3B.
Test okazał się niełatwym zadaniem dla uczestników olimpiady. Nie mniej jednak jest to nowe doświadczenie dla młodzieży, która chętnie weźmie udział w kolejnej edycji.
W trakcie oceniania prac uczniowie wzięli udział w ,, Wariacjach z czekolady i karmelu’’, Noworocznym Przerywniku oraz zwiedzili Muzeum Mleczarstwa, które znajduje się w tej szkole.
Magdalena Winiarz