W dniu 20 października w naszej szkole #Szkołapromującazdrowie obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji zaplanowano szereg działań. Na sztalugach i na gazetce wirtualnej uczniowie mogli zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat korzyści ze spożywania owoców i warzyw. Zwieńczeniem akcji było jabłko dla każdego – uczniowie wchodząc do szkoły, otrzymywali jabłko i pyszną warzywną przekąskę na dobry i zdrowy początek dnia. Koordynatorem szkolnej akcji była p. Beata Gruszecka.
Na całym świecie w trzeci piątek października obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku, gdzie stowarzyszenie „5+ A Day” zorganizowało liczne inicjatywy mające na celu zachęcenie ludności (dzieci w szkołach, młodzież w szkołach średnich i na uniwersytetach, dorośli w świecie pracy) do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw.
Na co dzień zwykle jesteśmy zabiegani i nie poświęcamy należytej uwagi temu, co jemy.
To błąd.
Dlatego dziś, przy okazji tego nietypowego święta, należy zastanowić się nad naszymi codziennymi posiłkami i tym, ile w nich jest warzyw i owoców. Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Możemy je jeść w wielu formach – na surowo, gotowane, w formie soków, przetworów. Korzyści z ich spożywania są ogromne.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
- Wpływają korzystnie na wygląd cery, zębów i włosów,
- Przedłużają młodość (dzięki zawartości antyoksydantów zapobiegają starzeniu się komórek),
- Zapewniają uczucie sytości,
- Są niskokaloryczne (zapobieganie nadwadze i otyłości),
- Zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia,
- Wspomagają system odpornościowy,
- Chronią przed nowotworami,
- Zapobiegają cukrzycy,
- Chronią przed astmą,
- Obniżają ciśnienie,
Światowy Dzień Owoców i Warzyw świętujmy przez cały rok!