Technik hotelarstwa
1. Technik hotelarstwa to zawód przyszłości, który zapewni pracę w Polsce i w państwach Unii Europejskiej. W ostatnich latach obserwuje się wzrost popytu na usługi hotelarskie, turystyczne, podróże, organizację czasu wolnego, pośrednictwa między kulturą, turystyką i biznesem a także wzrost zainteresowań społecznych agroturystyką w Polsce i w innych krajach UE.
2. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia Technik hotelarstwa (422402).
Kwalifikacja 1: HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Kwalifikacja 2: HGT.06. Planowanie i realizacja usług w recepcji.
3. Informacje dodatkowe - innowacja pedagogiczna – Catering.
4. Sylwetka absolwenta.
Absolwent po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe uzyskuje tytuł technika hotelarstwa i jest przygotowany do wykonywania czynności zawodowych w zakresie :
a) planowania, organizowania, koordynowania oraz wykonywania usług hotelarskich w obiektach noclegowych,
b) przyjmowania i kompleksowej obsługi gości w trakcie pobytu,
c) wykwaterowania i rozliczania kosztów pobytu gości,
d) obsługiwania gości VIP, CIP, niepełnosprawnych,
e) organizowania usług dodatkowych (konferencyjnych, rekreacyjno-sportowych, wellness i SPA,
f) prowadzenia korespondencji z odbiorcami usług hotelarskich,
g) obsługiwania sprzętu biurowego i korzystania z komputerowych programów użytkowych,
h) promowania i reklamy usług hotelarskich,
i) prowadzenia dokumentacji eksploatacyjnej obiektu hotelarskiego,
j) obliczania wskaźników wykorzystania bazy hotelowej i opłacalności prowadzenia działalności,
k) utrzymania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim,
l) przygotowania i podawania posiłków.
m) posługiwania się językiem obcym.
5. Technik hotelarstwa znajdzie zatrudnienie:
a) w obiektach bazy noclegowej takich jak:
- zakłady hotelarskie i uzdrowiskowe,
- ośrodki wypoczynkowe,
- pensjonaty i hostele,
- zajazdy i schroniska,
- kwatery prywatne,
b) we współczesnej bazie ruchomej:
- promowej,
- żeglugowej,
- kolejowej,
- lotniczej,
c) a także może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych i gastronomicznych.
6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia - zajęcia odbywają się w klasopracowni hotelarskiej i gastronomicznej w ZS im prof. J. Groszkowskiego, a także na praktykach zawodowych.
W kształceniu technika hotelarstwa przewiduje się trzy praktyki zawodowe :
pierwsza- w części gastronomicznej zakładu hotelarskiego,
druga - w części recepcyjnej i administracyjno-gospodarczej,
trzecia - w części mieszkalnej.
Praktyka zawodowa odbywa się w hotelach, motelach, pensjonatach, domach wczasowych, możliwe również praktyki zagraniczne.
Film: