Bardzo nam miło poinformować , że uczeń kl. 3D – Maksymilian Szymaszek dostał się do finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polską Inicjatywę Kulinarną.
Właściciel autorskiego przepisu – Maksymilian, nazwał potrawę Wrzawa w jabłku pieczonym, a przygotował ją pod opieką pani Agnieszka Kusak.
Oto droga jaką dotychczas przeszliśmy:
Etap I Konkursu
- Ogłoszenie Konkursu (przygotowaliśmy dwie potrawy. Dzięki sponsorowi Rolmlek Jawna udało nam się przygotować jedną z nich)
- Przyjęcie Zgłoszeń Konkursowych
- Ocena formalna
Etap II Konkursu
- Ocena merytoryczna prac
- Wyłonienie 10 Laureatów z całej Polski
Przed nami Etap III Konkursu – Ogólnopolski Finał.
Finał miał się odbyć 7 listopada. Czekamy na nowy termin , który będzie wyznaczony z przyczyn wiadomych..
Agnieszka Kusak