#kupujswiadomie #niemarnujjedzenia #swiatowydzienzywnosci #swiatowydzienglodu
W dniu 16.10.2020r. w Zespole Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego zwróciliśmy uwagę na powszechny problem marnowania żywności. W kalendarzu jest to bardzo ważna data, bowiem obchodzi się wtedy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Głodu. Uczniowie technikum hotelarskiego w ZS, na szkolnym etapie XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, rozwiązywali test online przygotowany przez panią Agnieszkę Kusak. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się dwie uczennice z klasy 3D: Jagoda Puła i Patrycja Gakan. Trzecie miejsce zajęła Oliwia Kołaczyk z kl. 2Bg. Gratulujemy zaangażowania i wspaniałych wyników!
Dodatkowo, w tym dniu klasa 2Bg podczas zajęć „usługi żywieniowe w hotelarstwie”, wpisując się w zasady filozofii zero waste, przygotowała potrawy, zwracając szczególną uwagą na wykorzystanie wszystkich składników oraz nie marnowanie żywności.
Statystyki są bezlitosne: w gospodarstwach domowych marnuje się 47 mln ton żywności, na świecie co roku wyrzuca się 1.3 mld ton jedzenia, w Unii Europejskiej marnuje się rocznie 88 mln ton żywności (± 14), w tym jadalnych i niejadalnych części pożywienia W przeliczeniu na każdego mieszkańca marnowane jest średnio 173 kg. Dla porównania w krajach Afryki Subsaharysjkiej liczba ta wynosi odpowiednio 6-11 kg.
Przygotowane dania prezentowały się wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej!
Agnieszka Kusak