W Technikum Nr 4 w Zespole Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego młodzież z branży hotelarskiej zdobywa nie tylko wiedzę, lecz również doświadczenie w świadczeniu usług żywieniowych. Składają się na nie praktyki oraz ćwiczenia prowadzone w szkole. Podczas świadczenia usług żywieniowych bezpieczeństwo żywności jest priorytetem. Dziś ważne jest, aby podczas sporządzania potraw dbać o niszczenie groźnych bakterii prowadzących do poważnych chorób, a nawet zgonów oraz o to by odpowiednie techniki ich przygotowywania przyczyniały się do zachowania w nich jak najwięcej składników odżywczych. Klasa 2d uczyła się tworzenia ważnego systemu bezpieczeństwa żywności jakim jest HACCP. Po Tym jak zapoznali się z nim podczas wycieczki do mieleckiej fabryki lodów FRONERI, sporządzili ulubione przez siebie potrawy. Do całej produkcji praktycznie utworzyli i stosowali system bezpieczeństwa. Bezpieczne i zdrowe przystawki, zupy, dania i desery ułożyły nam przypadkowe wersje menu. Życzymy smacznych wrażeń z fotorelacji, które na pewno nie doprowadzą do zatrucia przewodu pokarmowego J
MENU nr 1
Przekąska zimna
Tartinki
Sałatka GYROS
Przekąska ciepła
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Zupa
Krem z pomidorów
Danie główne
Spaghetti bolognese
Deser
Czekoladowe pancakes z owocami lub OREO
MENU nr 2
Przekąska zimna
Sałatka szopska
Tortilla
Koreczki
Zupa
Krem z pomidorów
Danie główne
Racuchy z jabłkami
Deser
Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem lub OREO
Agnieszka Kusak