W dniu 18.01.2018r. klasa 2d o profilu technik usług hotelarskich była z wizytą w spółce FRONERI produkującej lody. Ta Spółka obejmuje obecnie firmę Zielona Budka (Mielec). Program wizyty w fabryce lodów składał się z części teoretycznej oraz z części praktycznej.
Pan Piotr Niziołek bardzo ciekawie i przystępnie dla początkujących w tym temacie, przekazał uczniom Zespołu Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego wiedzę o wdrożonych i weryfikowanych w firmie systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Wymogi takiej polityki jakości obowiązują w Polsce od momentu jej wejścia do UE i muszą być przestrzegane przez wszystkie gałęzie przemysłu związanego z żywnością, jej produkcją i serwowaniem.
FRONERI jest to potężna spółka, która oprócz podstawowego systemu HACCP, który w szczegółach znajduje się w programie nauczania naszych uczniów, posiada dodatkowe certyfikaty IFS oraz BRC umożliwiające produkcję lodów do hipermarketów, a także ich eksport z Polski. Z Mielca lody trafiają do krajów Unii Europejskiej, do Ameryki, ale nie tylko. Dzięki rygorystycznym działaniom w kierunku bezpieczeństwa żywności możemy zapewnić, że Mielczanie mają możliwość degustowania tych smacznych i właśnie bezpiecznych lodów. Bardzo je polecamy, w przerwie między teorią a praktyką mieliśmy możliwość ich degustowania.
Mieliśmy też możliwość, w części praktycznej wizyty, podglądnąć proces produkcji różnych rodzajów lodów. Praca ludzi i funkcjonalność pomieszczeń, a w nich maszyn i urządzeń wprawiła nas w podziw dla takiej organizacji produkcji. Wiemy jak powstają lody eksportowane, ale również te dostarczane do firm na terenie Mielca. Podziwialiśmy jak Spółka dba o to, aby oddzielić produkcję lodów z orzechami, tym samym w pełni chroniąc alergików. Dzięki wprowadzonym systemom wydaje się to banalne, jednak bez nich wielu mogłoby mieć poważne problemy zdrowotne.
Bardzo dziękujemy za możliwość otrzymania tak cennej lekcji z bezpieczeństwa żywności. Polecamy cały asortyment FRONERI (to nie tylko lody) ponieważ jest on całkowicie bezpieczny dla konsumentów. SMACZNEGO!
Agnieszka Kusak