W dniu 15 maja 2017r. w Zespole Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu po raz kolejny odbył się Festyn Zdrowia. Festyn jest promocją zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, co jest przedmiotem ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Czas na zdrowie”. Festyn jest też etapem konkursu, którego głównym organizatorem jest Fundacja Banku Ochrony Środowiska, a patronami honorowymi są:
- Minister Edukacji Narodowej
- Minister Sportu i Turystyki
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Agencja Rynku Rolnego
- Rzecznik Praw Dziecka
Promocja zdrowego odżywiania i ekologicznego rolnictwa
Festyn rozpoczął się uroczystym otwarciem przez Dyrektora Zbigniewa Witek, który powitał zaproszonych gości oraz patronów tej imprezy: „Mieleckie Echa”, Poradnia „Polecany Dietetyk”, program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” i „Smukłe Widelce”. Wśród gości byli właściciele gospodarstw ekologicznych, którzy przedstawili swoje gospodarstwa i doświadczenia w ich prowadzeniu i warunkach otrzymywania i utrzymania certyfikatów Unii Europejskiej- „Zielonego liścia”. Następnie zaprezentowano wszystkich patronów oraz firmy, które miały wkład w przygotowanie poczęstunku oraz odbyła się projekcja filmów również promująca zdrowy styl życia.
Zdrowy i ekologiczny poczęstunek przygotowywali uczniowie klasy 3E z produktów, które zostały pozyskane od następujących firm: „Bio – Eko” Ekologiczne P.P.H.U., „Eko Farma Świętokrzyska”, Firma „Złoto Polskie”, Gospodarstwo Ekologiczne „Oaza Ekologiczna”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej, „Rolmlek” SP.J., „Soligranno”, „Garden” Gospodarstwo Ogrodnicze, „Lavendziarnia Stoki 6”, Pasieka „Mimoza”, „Kalina” Sklep Ogrodniczy, Hipermarket „A&K”, FH „VIGO”. Menu powstało z połączenia produktów zdrowych i ekologicznych tych firm, a były to:
- Barszcz czerwony z ekologicznych buraczków z ekologicznymi ziemniakami
- Placki gryczane z ekologicznym musem jabłkowym oraz dyniowo - jabłkowym
- tartinki z pasztetem z czterech ziaren, z musem buraczano – orzechowym, z brokułowym pesto oraz z pasztetem vege
- ekologiczne buraczki z jogurtem naturalnym
- sałatka z pęczakiem i awokado z ekologicznym olejem lnianym
- sałatka koktajlowa z melonem, ogórkiem i pomidorami koktajlowymi z ekologicznym olejem lnianym
- sałatka z pomidorów, czerwona cebulką i z oliwkami z ekologicznym olejem lnianym
- naturalne jogurty z różnymi zbożami ekspandowanymi w różnych smakach, z zielona trawą pszeniczną, z ekologiczną mieszanką 6 płatków
- dip łososiowy z warzywami
- koreczki i szaszłyki owocowe serwowane jako jeże, pawie i łabędzie
- Lemoniada z syropu kwiatów lawendy z miętą i sokiem z cytryny
- Lemoniada z miodu z cytrusami
Poza tym przybyły do nas firmy z własnymi daniami i produktami: „Dolina Smaków”, „Grześkowiak”, „Naturia” S.C., „Bistro Jacek i Placek” i „Zielona Budka” Mielec.
Dbając o bezpieczeństwo serwowanej żywności firma „XERIMA” pomogła nam w organizacji naczyń jednorazowych.
Promocja aktywności ruchowej
W Festynie poza uczniami Zespołu Szkół wzięli udział uczniowie zaproszonych szkół podstawowych nr 1 z Mielca, nr 13 z Mielca oraz z Trzciany. Gry i zabawy obejmowały zajęcia z salsy z Olimpijczykiem Łukaszem Midura, zumbę dla najmłodszych, gry w hula kółko, wyścigi rzędów oraz sportowe balony. Każdy uczestnik mógł wziąć udział w zorganizowanych grach i zabawach przez uczennice zespołu GROSZUNIE oraz instruktorów Artemis Fitness Club. Nagrody otrzymał każdy, niektórzy biorąc udział we wszystkich zabawach otrzymali tych nagród więcej, za każdy udział. Sponsorami nagród byli: „Mieleckie Echa”, „Artemis FC”, „Salon Play Mielec”, „Joongpol” Sp. z o.o., „Zmiany Zmiany”.
Dziękujemy za wspólnie spędzony czas i zapraszamy do kontynuacji prowadzenia zdrowego stylu życia słowami Bernarda Fontenelle: „Zdrowie jest tym czynnikiem, który dodaje wartości wszystkim zerom w życiu”.
Zespół GROSZUNIE
Agnieszka Kusak, Roman Gruszecki