„Tradycja w ujęciu młodych, czyli 50 najlepszych przepisów” uczniów ze szkół średnich w całej Polsce w publikacji Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wśród nich troje z Zespołu Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od lat promuje polskie produkty nadając im szczególne wyróżnienie poprzez nadanie im odznaczeń „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne” oraz „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”. Angażuje też młodych do trudu ich stosowania w smacznych potrawach. Klaudia Kseń, Agata Sobol i Beata Chruściel pod opieką Agnieszki Kusak opracowały przepisy na potrawy zawierające te cenne produkty, które znalazły swoje miejsce wśród najlepszych przepisów z całej Polski.
Inspiracja warta zachodu dla uznania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dla Beaty Chruściel i jej „Miodowego Pstrąga tęczowo – owocowego” były to następujące produkty: jakże smaczny miód pitny czwórniak, wykwintne jabłka grójeckie, wiśnie nadwiślańskie oraz ser koryciński swojski. Klaudia Kseń w „Zapiekance w beszamelu” wykorzystała słynne kabanosy, wspaniałą kiełbasę lisiecką, kiełbasę myśliwską, ser koryciński swojski i olej rydzowy. Agata Sobol kierując się patriotyzmem lokalnym spośród wielu produktów z lisy Ministerstwa wybrała do swojej potrawy „Imbirowo – anyżowej polędwiczki z jabłkami” podkarpacki miód spadziowy, ciekawy olej rydzowy oraz owoce, czyli suszone śliwki szydłowskie, jabłka łąckie i jabłka grójeckie.
Nowy Rok z sukcesami, czyli gotujemy dalej.
Agnieszka Kusak