Szkoła okiem kamery

   

„VITAL – GROSZEK”

 

           Dnia 21.03.2013r. w nadzwyczajny sposób uczniowie Zespołu Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu świętowali powitanie kalendarzowej wiosny. Agnieszka Kusak i Magdalena Winiarz postanowiły, że nowa pora roku to doskonały moment na nowe podejście do zdrowego odżywiania. Pierwsze kroki już były zrobione „Tygodniem Zdrowej Żywności”. Kolejny krok to wycieczka na Wydział Biologiczno - Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego. Dzięki gościnności Pana dr Tomasza Cebulaka uczniowie klas: 1B, 2G i 3A produkowali sok jabłkowy w najczystszej jego postaci.

Sok był bez dodatków konserwujących, substancji słodzących, czy sztucznych barwników. Jedynym dodatkiem była witamina C, która oprócz poprawy odporności organizmów żywych działała przeciw ciemnieniu soku. Pierwszy etap produkcji to obróbka wstępna brudna polegająca na myciu cennego w witaminy surowca w specjalnej maszynie do mycia i czyszczenia. Następnie jabłka zostały  zważone celem dokładnego określenia ilości potrzebnej witaminy C. W kolejnej maszynie do rozdrabniania owoc był przygotowywany do dalszej obróbki. Uczniowie samodzielnie wkładali jabłka do maszyny, a następnie energicznie i ręcznie mieszali rozdrobniony półprodukt razem z dodawaną stopniowo witaminą. Początkowo do pracy najpierw zabrały się dziewczęta, jednak nie była to lekka praca. Wymagała dużo siły, dlatego na pomoc ruszyli mężczyźni. Kolejny etap produkcji soku to już właściwie jego uzyskanie. Następna maszyna wyciskała sok z przygotowanej „papki”. Tak uzyskany sok już nadaje się do bezpośredniego spożycia, co osobiście wszyscy sprawdzili. Był słodki choć bez cukru i trochę ciemny, bo słabo zadziałała witamina C (miała zbyt małą moc). Proces został powtórzony i tym razem sok był idealny, niektórzy mówili, że wygląda jak sok pomarańczowy. Aby przedłużyć trwałość soku został on poddany pasteryzacji. Ten sok młodzież butelkowała i mogła zabrać do domu, aby ich domownicy mogli poznać różnicę w porównaniu z nabywanymi sokami w sklepach. Młodzież miała również okazję zobaczyć świetnie wyposażone inne katedry UR, jest to dotychczas najlepiej wyposażona uczelnia. Zapoznali się oni z maszynami i urządzeniami służącymi do przetwórstwa mleka, mięsa oraz do produkcji wyrobów cukierniczych.

 

Wioną w przyrodzie wiele się zmienia,

zmienić możemy też sposób żywienia.

Jemy wszystko w małych ilościach,

Nie będzie wtedy łamało w kościach.

 

Do takich zmian zachęca Agnieszka Kusak i Magdalena Winiarz

                                             POZDRAWIAMY

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.