Szkoła okiem kamery

   

      Młodzież z gimnazjum nr 3 i 4 w Mielcu oraz uczniowie ze szkół z Czermina, Padwi Narodowej, Przecławia i Radomyśla Wielkiego uczestniczyli w „Dniach Otwartych Elektryka”. Impreza odbyła się 2 marca w godzinach od 9:00 do 12:00 i została pomyślana jako blok tematyczny obejmujący zajęcia warsztatowe z przedmiotów gastronomiczno-hotelarskich i fryzjersko-kosmetycznych.

Gimnazjaliści, którzy odwiedzili pracownie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarstwa mogli, pod czujnym okiem nauczycieli, własnoręcznie przygotowywać i dekorować zakąski wielkanocne, przyrządzać wiosenne kanapki oraz wyrabiać i wypiekać okolicznościowe ciasta. Pomocą służyli im starsi koledzy i koleżanki z klasy II G Zespołu Szkół biorący aktywny udział w pracach gastronomicznych. Ukoronowaniem wspólnych wysiłków była degustacja wykonanych potraw. Gimnazjalnym gościom najbardziej przypadły do gustu śledzie w pierzynce, rolada łososiowa, sałatka chrzanowo-jajeczna oraz tradycyjna sałatka jarzynowa. Następnie zaproszona młodzież obejrzała prezentację multimedialną dotyczącą zasad zdrowego żywienia, poznała tajniki zawodu gastronomicznego oraz zapoznała się z możliwościami nowoczesnej bazy lokalowej szkoły. Z kolei nauczyciele i uczniowie z klasy II D technikum hotelarskiego demonstrowali sposoby wystroju świątecznego stołu, składania serwetek oraz uczyli wykonywania dekoracji wielkanocnych z wykorzystaniem techniki filcowania na sucho oraz metody decoupage. Efektem pracy były niezwykle kolorowe projekty aranżacji stołów oraz wzorzyste jajka wykonane ze styropianu i wełny czesankowej. Nie mniejszym zainteresowaniem gimnazjalistów cieszyły się również warsztaty fryzjersko-kosmetyczne. W specjalistycznej pracowni zawodowej nauczyciele i uczniowie z klasy III F i IV F prezentowali zabiegi strzyżenia i formowania fryzur. Goście mogli podpatrywać, jak wykonuje się modelowanie, prostowanie i loczkowanie, z zainteresowaniem obserwowali też metody wykonywania różnorodnych warkoczy, plecionek i upięć. Dowiadywali się także o technikach przedłużania i zagęszczania włosów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również kuracje pielęgnacyjne na twarz i dłonie oraz koloryzacja, manicure i makijaż. Wiele uczennic gimnazjum zamieniło się w modelki, które poddały się specjalistycznym zabiegom stylizacji. Podczas warsztatów dziewczęta dowiadywały się, że zabiegi fryzjersko-kosmetyczne są nie tylko bardzo ważnym elementem urody, ale stanowią też świadectwo higieny i kultury osobistej. „Dni Otwarte Elektryka” były możliwe dzięki wysiłkowi dyrektora naczelnego ZS, Zbigniewa Witka oraz zespołu nauczycieli: Grażynie Kulczyk, Marcie Plucie, Annie Kilian, Zofii Fijałkowskiej, Adriannie Gajewskiej-Kogut (warsztaty gastronomiczno-hotelarskie) oraz Iwonie Żoli, Teresie Szczepańskiej i Marzenie Roczniak (warsztaty fryzjersko-kosmetyczne).

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.