Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WKU Mielec

 

„Elegancja wynika z bycia tak pięknym w środku,

 jak na zewnątrz.”

 

Dzień zakochanych świętowany w domu, ze względu na stan epidemii również może być romantyczny i niezapomniany, jak ten w restauracji. Trzeba się jednak odpowiednio do niego przygotować. Na szczęście wystarczy zadbać o kilka szczegółów, by stał się on wyjątkowy.

Przede wszystkim na walentynkową kolację powinno wybrać się dania, które sprawią przyjemność jedzenia i podniosą temperaturę związku. Świetnie w tej roli sprawdzą się afrodyzjaki, do których należą owoce morza, czekolada, papryczka chili, awokado, przyprawy takie jak cynamon, wanilia, goździki czy lubczyk. Warto też zadbać o odpowiednią oprawę tej wyjątkowej kolacji.

W naszym walentynkowym konkursie na uwagę zasługuje zaproponowane menu przez laureatki konkursu:

Ocena prac w kategorii „Menu okolicznościowe” zależała od wrażenia szaty graficznej - tej miłosnej okoliczności, jej czytelności i przejrzystości oraz od ilości zawartych afrodyzjaków i różnorodności potraw, a także od użycia fantazyjnych nazw i dodania wyjątkowego napoju „ eliksiru miłości”. Trudny wybór prac komisji przedstawia się następująco:

I miejsce Izabela Zielińska , klasa 3D

II miejsce Magdalena Krzysztofik, klasa 3D

III miejsce Elżbieta Szostek, klasa 2Bg

Dieta miłosnych bogów była mało urozmaicona, składała się tylko z dwóch składników: ambrozji i nektaru. Ten boski pokarm zapewniał im nieśmiertelność i wieczną młodość, miał moc afrodyzjaku. W kolacji walentynkowej też nie powinno zabraknąć mocy afrodyzjaków i eliksirów miłości. W Polsce najpopularniejszym afrodyzjakiem był lubczyk ogrodowy, który dodany do napoju ukochanej osobie gwarantował odwzajemnienie uczuć. Do polskiej listy afrodyzjaków zaliczamy jeszcze jaja na miękko, marcepan, niesoloną wieprzowinę, rzodkiewkę, cebulę, świeży rzepak, szpinak, imbir, migdały oraz nalewki z selera, napój z pokrzyw gotowanych w winie, orzechówkę i miody. Dziś coraz mniej o tych produktach mówi się jak o afrodyzjakach, smaki się zmieniają, ale to może dobrze. Czy wypilibyście eliksir zawierający włosy ukochanej osoby?

Oprawa kolacji walentynkowej to połowa sukcesu udanego wieczoru, bo oprócz menu ważne jest także to, jak podamy przygotowane dania i miejsce jego podania. Oto propozycja stołu walentynkowego wykonanego przez uczennicę klasy IM, Anny Moskal

Mamy już menu kolacji walentynkowej, przybrany okolicznościowo stół, nadszedł czas na stylizację walentynkową, by zorganizowany wieczór walentynkowy spędzony był romantycznie, a jednocześnie naturalnie.

Propozycje laureatek konkursu stylizacji walentynkowej:

I miejsce: Alicja Cichoń, klasa II M

II miejsce: Klaudia Kiełb, klasa II M

III miejsce: Martyna Rzeźnik, klasa II M

Wyróżnienie: Wiktoria Mika klasa IIM

Makijaż: Kinga Czachor klasa III E

Manicure: Kinga Turosz klasa IV D

Organizatorami konkursu były Panie: Agnieszka Kusak, Iwona Żola, Zofia Fijałkowska,

 

Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie a zwycięzcom gratulujemy!

   

Klasy mundurowe  

 

 

   

Jakość powietrza  

   

Uczelnia patronacka  

   

Szkoła z misją  

   

   

   

   

Programy unijne  

Tutaj realizowany jest projekt:

MIELEC STAWIA NA ZAWODOWCÓW

***********************

Program - uczenie się przez całe życie

Staże i praktyki zagraniczne

Staże i praktyki zagraniczne

***************************

 Comenius



Projekt partnerski szkół
z krajów UE

***************************

Praktyki Erasmus+

***************************

Projekt praktyk zagranicznych
"PO WER"

***************************

   
Copyright © 2021 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.