Aktualności
NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI
11 listopada
Tradycyjnie obchody Święta Niepodległości w Mielcu odbyły się na starówce. Rozpoczęły się Mszą Świętą w intencji Ojczyzny, w bazylice mniejszej Św. Mateusza. Następnie uczestnicy przemaszerowali ulicą Mickiewicza pod pomnik Wolności, gdzie odbyły się uroczystości.
W obchodach Święta Niepodległości udział wzięła delegacja uczniów klasy 2A technikum elektronicznego o profilu wojskowym w Zespole Szkół im. Janusza Groszkowskiego w Mielcu, z wychowawcą klasy Romanem Gruszeckim oraz klasa 3A z wychowawcą Leszkiem Łanuchą.
NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI
Śpiewanki historyczne
10 listopada 2014 r. w przededniu Narodowego Święta Niepodległości, w 100 rocznicę powstania Legionów Polskich, w Pałacyku Oborskich – siedzibie Muzeum Regionalnego w Mielcu odbył się tradycyjnie wieczór pieśni patriotycznych. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele władz samorządowych, harcerze oraz mieszkańcy miasta Mielca. Zespół Szkół im. Janusza Groszkowskiego w Mielcu, reprezentowała grupa uczniów klasy 2A technikum wojskowego
z wychowawcą klasy Romanem Gruszeckim.
NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI
Dyktando Niepodległościowe
W Centrum Wystawienniczo-Promocyjnym Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu, w dniu 09.11.2014 r. odbyło się Dyktando Niepodległościowe zorganizowane przez II Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika. Dyktando było jednym z punktów mieleckich obchodów 96. rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę oraz 100. rocznicy powstania Legionów Polskich Józefa Piłsudskiego. Nie zabrakło również uczniów zespołu Szkół im. Janusza Groszkowskiego w Mielcu, klasy 2A technikum elektronicznego o profilu wojskowym z wychowawcą klasy Romanem Gruszeckim.
Halloween
Coraz popularniejsze u nas święto Halloween stanowi świetną okazję do niecodziennej zabawy, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W naszej szkole 30.X.2014 odbył się kiermasz z tej okazji , podczas kiermaszu uczniowie i nauczyciele naszej szkoły mieli możliwość degustacji przekąsek , wypieków takich jak : sówki, krwawa sałatka, sałatka ducha ,Pajęcze gniazdo , roladki wiedzmy , wiedźmowe paluchy oraz muffinki. Wypieki i przekąski były przepyszne oraz zachwycały wyglądem. Wypieki i przekąski zostały przygotowane przez uczniów klasy III D oraz IV G pod kierunkiem nauczycieli. Zachwyciły nas również pomysły na dekoracje przygotowane przez uczniów i nauczycieli.
Organizatorzy :Adrianna Gajewska, Grażyna Kulczyk ,Marta Pluta, Zofia Fijałkowska , Anna Kilian
Technikum Hotelarskie na Międzynarodowych Targach HORECA w Krakowie
W dniach od 5 do 7 listopad po raz 22 odbyły się Międzynarodowe Targi HORECA. Wzięło w nich udział 330 wystawców z całego świata. Można było zobaczyć branżowe nowości, dokonać degustacji regionalnych produktów, aromatycznej kawy i herbaty z różnych zakątków świata. Impreza została zlokalizowana w nowoczesnym Międzynarodowym Centrum Targowo - Kongresowym EXPO w Krakowie, przy ulicy Galicyjskiej 9. Targi są doskonałą okazją do skorzystania z wiedzy i doświadczenia ekspertów z branży hotelarskiej i gastronomicznej.
Finał konkursu
Dnia 7 .10.2014 odbył się konkurs pt. Język Angielski w żywieniu i gastronomii. Organizatorami konkursu były Adrianna Gajewska i Marta Pluta.
I miejsce Mariola Wiewiura III D
II miejsce Joanna Kosiorowska III D
III miejsce Iwona Maziarska IV G
Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy.
Jeszcze raz gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!