Od wielu lat Polska jest jednym z największych producentów jabłek w świecie. Nasze umiejętności sadownicze nierozerwalnie łączą się z rodzimą kulturą wytwórczą i kulinarną. O kuchennych tradycjach najpopularniejszego w kraju owocu deserowego rozmawiano podczas Święta Polskiego Jabłka zorganizowanego 18 września br. w Zespole Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego.
W uroczystym spotkaniu wzięły udział czterolatki z Przedszkola nr 12 im. Marii Konopnickiej w Mielcu. Dziećmi opiekowały się panie Jolanta Janik i Renata Musiał, Maria Gil; nauczycielkom pomagali również rodzice. Goście zebrali się w szkolnej pracowni gastronomicznej, gdzie przygotowano dla nich cały szereg atrakcji. Najmłodsi aktywizowali się w konkursach, zagadkach i zabawach tematycznych, rozpoznawali owoce, rozwiązywali rebusy, wykonywali kolorowanki i śpiewali piosenki. Uczyli się też nazywać owoce w języku angielskim. Najprzyjemniejszą częścią imprezy była degustacja licznych potraw i wypieków, do sporządzenia których wykorzystano jabłka. Wśród nich znalazły się różne sałatki owocowe, szarlotki, ciasta ucierane czy biszkopty. Na zakończenie przedszkolaki odwiedziły pracownię fryzjerską, której opiekunki: Teresa Szczepańska i Iwona Żola, przygotowały interesującą pogadankę. Co odważniejsi skorzystali z propozycji wykonania nowego, modnego uczesania. Pomysłodawczyniami imprezy oraz autorkami scenariusza były nauczycielki: Grażyna Kulczyk, Marta Pluta, Adriana Gajewska-Kogut, Zofia Fijałkowska i Anna Kilian. Za sprawną organizację zabaw i konkursów odpowiadały uczennice: Klaudia Kseń (II E) oraz Jagoda Żmuda (III B), zaś za dokumentację fotograficzną spotkania – Andrzej Haracz (III C).