„Smaki polskich owoców”
Równo tydzień po spotkaniu z przedszkolakami do elektryka zawitali uczniowie klasy II A Szkoły Podstawowej nr 1 w Mielcu, pod opieką pani Adriany Burek. Dzieci wzięły udział w specjalnie przygotowanych warsztatach fryzjerskich i kulinarnych. W czasie tych pierwszych ośmiolatki poznały tajniki stylizacji, a także dowiedziały się o rodzajach fryzur dziecięcych i okolicznościowych.
Chętni skorzystali z okazji i opuścili pracownię w zupełnie nowym uczesaniu. Nad poprawnością wykonanych fryzur czuwała nauczycielka ZS, Iwona Żola. Kolejna część imprezy odbyła się w sali gastronomicznej. Konferansjerka, Klaudia Kseń (II E), zaproponowała najmłodszym udział w licznych zabawach, quizach i konkursach, których przewodnim tematem była rola warzyw i owoców w żywieniu człowieka. Dzieci podziwiały też wystawę prac plastycznych przygotowaną przez uczennice ZS: Paulinę Nowicką (II E), Jagodę Żmudę (III B) i Bernadettę Głodzik (IV G). Dzięki nauczycielkom: Magdalenie Winiarz i Agnieszce Kusak, uczniowie mieli też możliwość zapoznania się z carvingiem – niezwykłą sztuką dekoracji stołów rzeźbionymi owocami i warzywami. Na zakończenie goście zasiedli do stołów, by zajadać się przygotowanymi wcześniej potrawami i wypiekami. Organizatorkami imprezy były: Adriana Gajewska-Kogut, Grażyna Kulczyk, Marta Pluta, Zofia Fijałkowska, Anna Kilian oraz Iwona Żola. Za dokumentację fotograficzną odpowiadał uczeń kl. III C, Andrzej Haracz.