Szkoła okiem kamery

   

w ZESPOLE  SZKÓŁ im. prof. J. Groszkowskiego w  Mielcu

10-14 marzec 2014 r.

      W Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu odbył się ,, TYDZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI’’, który nadzorowały opiekunki grupy promującej zdrowe odżywianie VITAL – GROSZEK, Magdalena Winiarz i Agnieszka Kusak. Były to dni, w których młodzież tej szkoły mogła kosztować i degustować w zdrowych, warzywnych i owocowych pysznościach.

 

Cała akcja nie odbyłaby się bez sponsorów a mianowicie:

  • firmy A&K HURT MARKET Kazimierz Lodarski i Artur Dubiel sp.j.
  • Sklep ze zdrową żywnością Mielec, Pani Moniki Puzio
  • Firmy ,, Grześkowiak sp. j.’’ - surówki
  • Dul sp.  z o.o. zakład piekarniczo - cukierniczo – garmażeryjny
  • KRESTO – bakalie
  • Rapso – olej rzepakowy
  • Lubella sp. z o. o. – makarony
  • Łapanowski Grupa Kulinarna – kalendarze sezonowości

 

10 marca 2014 r. rozpoczął TYDZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI. Jabłuszko na dobry początek i na dwa sposoby. Pierwszy: po prostu JABŁKO - na surowo Drugi: JABŁKO z majerankiem i żurawiną- po obróbce kulinarnej.

11 marca to dzień pełen witamin i kolorów w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Młodzież mogła dziś raczyć się smacznym makaronem z semoliny z sosem cebulowym oraz świeżymi warzywami w ciepłym sosie brokułowym przygotowanymi przez Vital - Groszek. Rozdawana była także woda niegazowana. Wśród degustującej młodzieży byli tacy, którzy pierwszy raz zasmakowali zdrowej żywności w takim wydaniu.

12 marca , trzeci dzień TYGODNIA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI – to podróż po smakach ŚWIATA.

W tym dniu serwowane były świeże surówki dostarczone przez firmę Grześkowiak sp.j. , lekkie paluszki.  i wody ze świeżo wyciśniętymi owocami.

Czwartek , szczęśliwy 13 marca. Tym razem młodzież częstowała się kanapkami z pszennego chleba trzy ziarna bez dodatku drożdży. Kanapki smarowane były nie margaryną lecz masłem, pastą z Humusa i pasztetem z brokułów . A zdrowymi dodatkami do nich były zielona sałata, pomidor i jajko. Do popicia bardzo chętnie młodzież sięgała po wodę wybierając dodatek naturalnej pomarańczy, cytryny lub limonki.

PIĄTEK, 14 MARCA 2014 to PIĄTY DZIEŃ  TYGODNIA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Tym razem uczniowie mogli posilić się egzotycznymi owocami w cieście z wiórkami kokosowymi oraz mlekiem z klasą. Zainteresowania nie było końca – aż miło było patrzeć jak wszystko znika jak świeże bułeczki.

Była to uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Młodzież  chętnie korzystała z takiej formy drugiego śniadania w szkole.

.

 Bardzo dziękujemy wszystkim sponsorom uzyskanym dzięki staraniom pań Magdaleny Winiarz i Agnieszki Kusak. Dziękujemy także uczniom, którzy wzięli udział w degustacji i zapraszamy na taki TYDZIEŃ w przyszłym roku

 

Więcej informacji na temat zdrowego odżywiania można zobaczyć na stronie grupy VITAL – GROSZEK

https://www.facebook.com/pages/Vital-Groszek/430086570458702

 

Pozdrawiamy

Vital- Groszek

Magdalena Winiarz i Agnieszka Kusak

 

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.