w ZESPOLE SZKÓŁ im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu
10-14 marzec 2014 r.
W Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu odbył się ,, TYDZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI’’, który nadzorowały opiekunki grupy promującej zdrowe odżywianie VITAL – GROSZEK, Magdalena Winiarz i Agnieszka Kusak. Były to dni, w których młodzież tej szkoły mogła kosztować i degustować w zdrowych, warzywnych i owocowych pysznościach.
Cała akcja nie odbyłaby się bez sponsorów a mianowicie:
- firmy A&K HURT MARKET Kazimierz Lodarski i Artur Dubiel sp.j.
- Sklep ze zdrową żywnością Mielec, Pani Moniki Puzio
- Firmy ,, Grześkowiak sp. j.’’ - surówki
- Dul sp. z o.o. zakład piekarniczo - cukierniczo – garmażeryjny
- KRESTO – bakalie
- Rapso – olej rzepakowy
- Lubella sp. z o. o. – makarony
- Łapanowski Grupa Kulinarna – kalendarze sezonowości
10 marca 2014 r. rozpoczął TYDZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI. Jabłuszko na dobry początek i na dwa sposoby. Pierwszy: po prostu JABŁKO - na surowo Drugi: JABŁKO z majerankiem i żurawiną- po obróbce kulinarnej.
11 marca to dzień pełen witamin i kolorów w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Młodzież mogła dziś raczyć się smacznym makaronem z semoliny z sosem cebulowym oraz świeżymi warzywami w ciepłym sosie brokułowym przygotowanymi przez Vital - Groszek. Rozdawana była także woda niegazowana. Wśród degustującej młodzieży byli tacy, którzy pierwszy raz zasmakowali zdrowej żywności w takim wydaniu.
12 marca , trzeci dzień TYGODNIA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI – to podróż po smakach ŚWIATA.
W tym dniu serwowane były świeże surówki dostarczone przez firmę Grześkowiak sp.j. , lekkie paluszki. i wody ze świeżo wyciśniętymi owocami.
Czwartek , szczęśliwy 13 marca. Tym razem młodzież częstowała się kanapkami z pszennego chleba trzy ziarna bez dodatku drożdży. Kanapki smarowane były nie margaryną lecz masłem, pastą z Humusa i pasztetem z brokułów . A zdrowymi dodatkami do nich były zielona sałata, pomidor i jajko. Do popicia bardzo chętnie młodzież sięgała po wodę wybierając dodatek naturalnej pomarańczy, cytryny lub limonki.
PIĄTEK, 14 MARCA 2014 to PIĄTY DZIEŃ TYGODNIA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Tym razem uczniowie mogli posilić się egzotycznymi owocami w cieście z wiórkami kokosowymi oraz mlekiem z klasą. Zainteresowania nie było końca – aż miło było patrzeć jak wszystko znika jak świeże bułeczki.
Była to uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Młodzież chętnie korzystała z takiej formy drugiego śniadania w szkole.
.
Bardzo dziękujemy wszystkim sponsorom uzyskanym dzięki staraniom pań Magdaleny Winiarz i Agnieszki Kusak. Dziękujemy także uczniom, którzy wzięli udział w degustacji i zapraszamy na taki TYDZIEŃ w przyszłym roku
Więcej informacji na temat zdrowego odżywiania można zobaczyć na stronie grupy VITAL – GROSZEK
https://www.facebook.com/pages/Vital-Groszek/430086570458702
Pozdrawiamy
Vital- Groszek
Magdalena Winiarz i Agnieszka Kusak