"FESTIWAL UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH - KUCHNIA TO MOJA PASJA''
W dniu 16.12.2013 r. odbyła się IV edycja szkolnego konkursu - ,, FESTIWAL UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH – KUCHNIA TO MOJA PASJA’’ w tym roku pod hasłem FESTIWAL DESERÓW.
Celem konkursu było pogłębienie wiedzy na temat historii deserów oraz poznanie receptur na ich sporządzanie.
W konkursie wzięli udział uczniowie klas: 1E, 3G i 4A technikum organizacji usług gastronomicznych. Uczniowie pracowali w zespołach 2 – osobowych.
Komisja konkursowa oceniała:
- oryginalność opracowania historii dowolnego deseru,
- asortyment wykonanych i zaprezentowanych deserów,
- dobór naczyń, przygotowanie stołów,
- umiejętność prezentacji wyrobów,
- walory smakowe potrawy.
Największą ilość punktów zdobyły :
- Klaudia Kościelna i Kinga Bieniek kl. 4A , które wykonały ,,CZEKOLADOWY TORCIK’’
- Klaudia Kseń i Sołtys Paweł kl. 1 E, wykonali SERNIK ,, Kokosowy Raj’’ oraz Barbara Skowron i Joanna Mroczek kl. 3G, które wykonały deser ,, Zielona Fanazja’’
- Bernadetta Głodzik i Agnieszka Burek kl. 3G, wykonały deser ,, Improwizacja’’ oraz Aneta Skiba i Katarzyna Kępa, wykonały ,, Płonace Naleśniki’’
W skład komisji konkursowej wchodziły p. Magdalena Winiarz, p. Agnieszka Kusak oraz p. Zofia Fijałkowska.
Swoja obecnością na konkursie zaszczycił nas w-ce dyrektor szkoły p. Marek Sypek, który także oceniał wykonane potrawy.
Inicjatorem konkursu była p. Magdalena Winiarz