odwiedzili Hotel Ambasadorski
W dniu 22 listopada 2013 roku klasy 1d i 2d technikum hotelarskiego pod opieką Marzanny Mazur - Witek i Zofii Fijałkowskiej odwiedziły Hotel Ambasadorski w Rzeszowie. Uczniowie poznali strukturę Hotelu, zapoznali się również ze stanowiskami pracy.
Hotel Ambasadorski zlokalizowany jest we wschodniej pierzei Rynku, pod numerami 13 i 14. Dokładnie na wprost znajduje się ratusz. Mieszczańska kamieniczka pod numerem 13, która obecnie wchodzi w skład Hotelu w XVIII wieku była domem zajezdnym dla kupców. Podążali oni lwowskim gościńcem do Krakowa i na 4zeszowskim rynku mieli obowiązek wystawić soje towary, od których pobierano opłaty miejskie. W okresie międzywojennym funkcjonowała tu piwiarnia. Po wojnie budynek ulegał powolnej rujnacji, w latach 70 - tych zawaliła się jej fasada. Zaczęto ją odbudowywać i przeznaczono na bursę dla młodzieży szkolnej. W 1989 roku nastąpił kolejny zwrot w historii kamieniczki, w wyniku zmiany systemu gospodarki internat przestał być potrzebny i znowu stał i czekał. W 2005 roku został kupiony przez prywatnego właściciela z przeznaczeniem na hotel, dwa lata później obiekt został oddany do użytku.
Inwestor pieczołowicie zrekonstruował fasadę z końca XIX stulecia oraz sklepienia sal parteru, gdzie niegdyś znajdowały się pomieszczenia handlowe. Wzmocnione zostały mury piwnic, łączące się z podziemną trasą turystyczną, na którą otwiera się widok z hotelowego baru. Zrekonstruowano i nadbudowano drugi i trzeci trakt kamieniczki od strony ulic Przesmyk i Berka Joselewicza.
W tylnym trakcie znajduje się przestronna restauracja Senatorska, bar oraz sale konferencyjne: Bankietowa i Kamienna. We wnętrzach eksponowane są fragmenty kamiennych starych – sprzed kilku wieków - murów kamieniczki kupieckiej. Na parterze od strony Rynku otwarto „Cukiernię Wiedeńską” nawiązującą do galicyjskich tradycji. Ściany ozdabiają widoczki starego Wiednia - takiego jaki pamiętali nasi pradziadkowie. Co najważniejsze: udało się wskrzesić atmosferę eleganckiej kawiarni z czasów „nieboszczki Austrii”- jak mawiano jeszcze po wojnie. Przychodzą tu ludzie kultury, artyści, przedstawiciele wolnych zawodów – młodzi i starsi. Niektórzy bywają tu codziennie, aby się „pokazać”. Firma znana jest z dbałości o szczegóły: wystroju, wyposażenia oraz wykwintnych smaków kuchni: europejskiej ze szczególnym akcentem francuskim i włoskim. Wszystkie potrawy i ciasta wykonywane są na miejscu.