Aktualności
„Pułapka na myszy”
Uczniowie z „Elektryka” odwiedzili zimowy Kraków
11 grudnia 2013roku młodzież z Zespołu Szkól im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu wybrała się na wycieczkę do Krakowa. Głównym celem wyjazdu był udział w spektaklu teatralnym pt. „Pułapka na myszy”. Przedstawienie obejrzeliśmy w Teatrze im. Juliusza Słowackiego, który właśnie obchodzi 120 rocznicę powstania.
„Zabłysła pierwsza gwiazda”
Młodzież Zespołu Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego zaprosiła społeczność szkolną na wspólne kolędowanie
Tuż przed zimową przerwą świąteczną grupa młodzieży z naszej szkoły przedstawiła montaż słowno-muzyczny pt. „Zabłysła pierwsza gwiazda”. Program występu wprowadził wszystkich w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Recytowane wiersze i słowa narracji skłaniały do refleksji nad charakterem zbliżających się świąt.
Kolejne spotkanie na Jarmarku Bożonarodzeniowym
8 grudnia 2013 roku po raz kolejny uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Jarmarku Bożonarodzeniowym. Organizatorem Jarmarku jest Starostwo Powiatowe w Mielcu, współpracujące z Parafią p.w. Ducha Św. w Mielcu. Wśród 40 wystawców znalazło się także nasze stoisko. Można było na nim znaleźć ozdoby i wypieki wykonane przez uczniów.
Wypieki były dziełem uczniów klasy 3G technikum organizacji usług gastronomicznych. Uczniowie pod opieką Magdaleny Winiarz przygotowali lukrowane pierniczki, gotowe do powieszenia na choince i inne pyszności.
FESTIWAL DESERÓW
"FESTIWAL UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH - KUCHNIA TO MOJA PASJA''
W dniu 16.12.2013 r. odbyła się IV edycja szkolnego konkursu - ,, FESTIWAL UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH – KUCHNIA TO MOJA PASJA’’ w tym roku pod hasłem FESTIWAL DESERÓW.
Celem konkursu było pogłębienie wiedzy na temat historii deserów oraz poznanie receptur na ich sporządzanie.
W konkursie wzięli udział uczniowie klas: 1E, 3G i 4A technikum organizacji usług gastronomicznych. Uczniowie pracowali w zespołach 2 – osobowych.
SZKOLNE SMAKI – SZKOŁY DOBREGO ŻYWIENIA
Zdrowe odżywianie i proste sposoby na wykonanie zdrowych dań to temat, który bardzo obszernie jest rozpowszechniany dosłownie wszędzie. Ministerstwo Oświaty również zauważyło problem w szkołach, a raczej w ich bufetach.
Świadomość w tych kwestiach jest już duża, a nawet bardzo obszerna. W dniu 9 X 2013 roku odbyła się konferencja „Standardy prozdrowotnego systemu żywienia w szkołach” w ramach projektu ,, Szkolne Smaki’’ organizowanego przez fundację BOŚ Bank i Szkoła na widelcu.. Patronat nad tą akcją objęli m. in.: BOŚ BANK, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Agencja Rynku Rolnego, Małopolski Urząd Wojewódzki..
Ślubowanie kadetów
Dnia 29 listopada 2013r. o godz. 1100 w auli szkoły odbyła się podniosła uroczystość. Uczniowie klasy IA przystąpili do ślubowania na kadetów klasy wojskowej. Członkowie ceremonii składali akt przyrzeczenia na sztandar Zespołu Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu. Uroczystość składała się z dwóch części: pierwszą z nich było ślubowanie, a drugą stanowił apel upamiętniający 95-rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.