Szkoła okiem kamery

   

W dniu 11.01.2015 r. odbył się II etap - okręgowy XX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Etap ten odbył się w Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie.

Tematyką wiodącą olimpiady było:

"Żywność prozdrowotna"

  1. Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
  2. Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
  3. Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
  4. Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
  5. Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
  6. Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
  7. Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
  8. Rozwój metod oceny sposobu żywienia.

W drugim etapie wzięły udział dwie uczennice naszej szkoły: Anna Gałda i Karolina Żelasko z klasy 2E.Test okazał się niełatwym zadaniem dla uczestników olimpiady. Nie mniej jednak jest to nowe doświadczenie dla młodzieży, która chętnie weźmie udział w kolejnej edycji. W trakcie oceniania prac uczniowie wzięli udział w ,, Wariacjach z czekolady i karmelu’’ oraz zwiedzili Trasę Podziemną miasta Rzeszowa.

 

Magdalena Winiarz

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.