W dniu 11.01.2015 r. odbył się II etap - okręgowy XX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Etap ten odbył się w Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie.
Tematyką wiodącą olimpiady było:
"Żywność prozdrowotna"
- Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
- Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
- Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
- Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
- Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
- Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
- Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
- Rozwój metod oceny sposobu żywienia.
W drugim etapie wzięły udział dwie uczennice naszej szkoły: Anna Gałda i Karolina Żelasko z klasy 2E.Test okazał się niełatwym zadaniem dla uczestników olimpiady. Nie mniej jednak jest to nowe doświadczenie dla młodzieży, która chętnie weźmie udział w kolejnej edycji. W trakcie oceniania prac uczniowie wzięli udział w ,, Wariacjach z czekolady i karmelu’’ oraz zwiedzili Trasę Podziemną miasta Rzeszowa.
Magdalena Winiarz