Dnia 24.01.2015 r. w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego odbyły się warsztaty fryzjersko- kosmetyczne, gastronomiczno – hotelarskie ,warsztaty zorganizowane zostały dla uczniów gimnazjum powiatu mieleckiego. Zajęcia odbywały się bardzo dobrze wyposażonych pracowniach.
W organizację warsztatów fryzjersko kosmetycznych zaangażowani byli nauczyciele przedmiotów zawodowych z fryzjerstwa Iwona Zola, Teresa Szczepańska, Marzena Roczniak oraz uczniowie naszej szkoły z klasy II E i I C.
W ramach warsztatów organizowane były pokazy oraz ćwiczenia fryzjersko - kosmetyczne, podczas których nauczyciele i uczniowie klas fryzjerskich wykonywali usługi pielęgnacyjne dobrane do rodzaju i specyficznych potrzeb skóry, poprawiające kondycję i zapewniające jej piękny wygląd. Uczyli jak wykonywać makijaż dzienny oraz makijaż który pomaga ukryć widoczne uboczne efekty. Ponad to można było skorzystać z usługi fryzjerskiej takie jak : zabieg keratynowego wygładzania włosów, strzyżenia, koloryzacji włosów, stylizacji, modelowania włosów, upicia oraz zabiegów pielęgnacyjnych na włosy.
W ramach warsztatów gastronomicznych uczniowie z gimnazjum mieli okazję pomóc w przygotowaniach przekąsek walentynkowo karnawałowych .Pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów hotelarsko – gastronomicznych M.Pluty , A.Kilian, Z.Fijałkowskiej, G.Kulczyk przygotowano ciasto walentynkowe z owocami , oponki, faworki, pączki serowe, corndogi, sałatkę z tuńczykiem , sałatkę z makaronem, jajka faszerowane, łódeczki zakochanych oraz przekąski z tortilli z łososiem. Dziękujemy bardzo uczniom klasy III D i IV G: Karolinie Koper, Karolinie Kapinos Joannie Mroczek oraz Barbarze Skowron za pomoc w przygotowaniu przekąsek .
Pani Adrianna Gajewska przeprowadziła natomiast warsztaty artystyczne .Podczas warsztatów uczniowie zapoznali się z techniką zdobienia serwetkowego- decoupage i wykonali piękne ozdoby walentynkowe.
Dodatkową atrakcją był pokaz umiejętności flair wykonany przez Paulinę Nowicką, Krzysztofa Żmudę, Pawła Sołtysa uczniów klasy II E, , pod kierunkiem wychowawcy A. Kusak oraz sporządzanie napojów mieszanych : Green peach, Rainbow shots, Flaming, Waikik .Na zakończenie odbyła się degustacja sporządzonych napojów , chętni podjęli się samodzielnego komponowania.
Mamy nadzieję, że uczniowie gimnazjów miło zapamiętali ten dzień i na przyszłych zajęciach które odbędą się również spotkamy się w tak licznym gronie.