dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 13
W dniu 04. 12. 2014r. odbyły się w ZS im. Prof. Janusza Groszkowskiego warsztaty fryzjerskie i gastronomiczne dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 13 w Mielcu. Uczniowie kl. II b pod opieką Pani Celiny Rojowskiej uczestniczyli w zajęciach w pracowni fryzjerskiej i gastronomicznej.
W ramach warsztatów fryzjerskich uczniowie zostali zapoznani ze specyfiką pracy fryzjera i kosmetyczki. Uczniowie kl. IIe ZS zaprezentowali swoje umiejętności stylizując fryzury dzienne i okolicznościowe (w tym komunijne) młodszym kolegom i koleżankom. Dużą popularnością cieszyła się fryzura awangardowa z elementami kolorowych pasemek. W ramach warsztatów gastronomicznych uczniowie dekorowali wypieki świąteczne, wykonywali ozdoby choinkowe, sporządzali sałatki owocowe, przygotowywali kanapki. Pomocą młodszym kolegom służyli uczniowie kl. IIe: Paulina Nowicka, Karolina Bienias, Dorota Dubiel, Gabriela Pietras. Konkurs o owocach i warzywach przeprowadziła Klaudia Kseń z oddziału IIe. Uczennice kl. IVg Marta Godek, Iwona Maziarska, Bernadetta Głodzik prezentowały sztukę składania serwetek i dekorację stołu świątecznego. Aktywny udział w warsztatach został zauważony przez Świętego Mikołaja, który pojawił się w pracowni gastronomicznej i na zakończenie zajęć obdarował dzieci drobnymi upominkami. Warsztaty gastronomiczne zostały poprowadzone przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: Grażynę Kulczyk, Martę Plutę, Zofię Fijałkowską, Annę Kilian. Dekoracja i zorganizowanie materiałów koniecznych do wykonania ozdób świątecznych wykonała Adrianna Gajewska-Kogut. Z kolei warsztaty fryzjerskie odbyły się dzięki zaangażowaniu nauczycieli Iwony Żoli i Teresy Szczepańskiej.