W dniu 10.12.2014 r. odbyła się V edycja szkolnego konkursu - ,, FESTIWAL UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH – KUCHNIA TO MOJA PASJA’’ w tym roku pod hasłem FESTIWAL POTRAW REGIONALNYCH.
Celem konkursu było pogłębienie wiedzy na temat historii potraw regionalnych oraz poznanie tradycyjnych receptur na ich sporządzanie.
W konkursie wzięli udział uczniowie klas: 1e, 2e, 3b i 4g technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie pracowali w zespołach 2 – osobowych.
Komisja konkursowa oceniała:
- oryginalność opracowania historii dowolnej potrawy regionalnej,
- organizację stanowiska pracy ( mice en place),
- asortyment wykonanych i zaprezentowanych potraw,
- przygotowanie stołów,
- umiejętność prezentacji wyrobów,
- walory smakowe potraw.
Największą ilość punktów zdobyły :
- Barbara Skowron i Agnieszka Burek kl. 4g, które wykonały PAMPUCHY
- Paulina Nowicka i Klaudia Kseń kl. 2e, które wykonały PLINCE
- Anna Gałda i Aneta Dąbrowska kl.1e, które wykonały KACAPOŁY
Pozostałe osoby dostały wyróżnienie – Natalia Kozioł i Karolina Serafin kl. 3b oraz Aneta Sztejenka i Kinga Skwira kl. 3b.
W skład komisji konkursowej wchodziły p. Magdalena Winiarz oraz p. Agnieszka Kusak.
Nagrody w konkursie oraz pamiątkowe dyplomy wręczał dyrektor szkoły p. Zbigniew Witek.
Nagrody w konkursie zasponsorowali: Urząd Pracy w Rzeszowie – Przejdź na Zawodowstwo (pendrive, kalkulatory, kubki, notesy, długopisy, zakładki), firma Grześkowiak ( smycze, długopisy, torby ekologiczne), firma Rapso (fartuchy kuchenne), firma Speedcook (fartuchy kuchenne, książki), Trzy Znaki Smaku ( książki „SZLAKIEM DOBREGO SMAKU”).
Inicjatorem konkursu była p. Magdalena Winiarz.