Carving to niebywała sztuka dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami. Tajniki tej sztuki mogli poznać uczniowie klasy I i II E w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach z technologii gastronomicznej. Na początku młodzież poznała profesjonalny sprzęt, służący do wykonywania warzywnych i owocowych ozdób a także dowiedziała się, jak przechowywać te wszystkie cudeńka, żeby jak najdłużej cieszyły oczy.
Pod czujnym okiem nauczycielek uczniowie wykonali m.in. łabędzie z jabłek i rzodkiewek, palmy z oliwek i papryki, pingwinki, owocowe jeże, kwiaty: z porów, rzodkiewek, papryki, marchewek i cebuli.
Młodzież była zachwycona taką formą zajęć gdyż nie była to tylko zabawa ale także nauka precyzji , cierpliwości i współpracy w grupie.
Magdalena Winiarz, Agnieszka Kusak