W dniu 24.09.2014 r. o godz. 10: 45 na auli szkolnej odbędzie się I etap (szkolny) Olimpiady ,,Wiedzy o Żywieniu i Żywności’’ .
Tematyka wiodąca tegorocznej XIX edycji to: ,,Bezpieczeństwo żywności i żywienia"
- Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności.
- Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe.
- Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
- Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu.
- Niezbilansowanie diety czyli żywienie niezgodne z normami.
- Alergie i nietolerancje pokarmowe.
- Żywność genetycznie modyfikowana.
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych.
- Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami zawiązanymi z żywnością i żywieniem.
Chętnych uczniów zapraszamy do wzięcia udziału.
I etap organizują nauczyciele:
Magdalena Winiarz, Agnieszka Kusak, Beata Gruszecka