Zdrowe odżywianie i proste sposoby na wykonanie zdrowych dań to temat, który bardzo obszernie jest rozpowszechniany dosłownie wszędzie. Ministerstwo Oświaty również zauważyło problem w szkołach, a raczej w ich bufetach.
Świadomość w tych kwestiach jest już duża, a nawet bardzo obszerna. W dniu 9 X 2013 roku odbyła się konferencja „Standardy prozdrowotnego systemu żywienia w szkołach” w ramach projektu ,, Szkolne Smaki’’ organizowanego przez fundację BOŚ Bank i Szkoła na widelcu.. Patronat nad tą akcją objęli m. in.: BOŚ BANK, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Agencja Rynku Rolnego, Małopolski Urząd Wojewódzki..
Nasza szkoła miała tam swoich przedstawicieli: w-ce dyrektor Marek Sypek, Magdalena Winiarz oraz Agnieszka Kusak. Każde informacje z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego w sposobach żywienia są ważne i nie przestają takie być. Dzieje się tak dlatego, że pomimo uświadomienia dzieci, młodzieży, ich rodziców, a więc nas wszystkich, nadal popełnia się błędy, które prowadzą do chorób. Choroby te już nie nazywa się cywilizacyjnymi, ponieważ nie wynikają z postępu cywilizacji lecz z niedbałego dobierania składników żywności. Celem pogłębienia teorii odbyły się tego dnia również zajęcia praktyczne. Warsztaty „Szkolne Smaki” miały na celu pokazać jak ze zdrowych produktów można sporządzić dania zachęcające do ich spożycia okiem i różnorodnym smakiem. Były to chłodnik ogórkowy, zupa z soczewicy z korzennymi przyprawami, zupa marchewkowa, kotlet rybny cytrynowo- koperkowy z czosnkiem i wiele innych.
Magdalena Winiarz i Agnieszka Kusak brały udział w tej praktyce, którą prowadził pan Grzegorz Łapanowski. Ma on doświadczenie w prowadzeniu takich zajęć ze słynnego programu „TOP CHEF”. Chętnych do wypróbowania przepisów zapraszamy do naszych nauczycielek.