Szkoła okiem kamery

   

W Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu odbył się tydzień zdrowej żywności, który nadzorowały nauczycielki Technikum w zawodzie- technik żywienia i usług gastronomicznych, Agnieszka Kusak i Magdalena Winiarz. Były to dni, w których młodzież tej szkoły mogła kosztować i degustować w zdrowych, warzywnych i owocowych pysznościach.

Pierwszy dzień został poświęcony przygotowaniom i szałowi zakupów dzięki sponsorom. W sklepie „A&K HURT MARKET Kazimierz Lodarski i Artur Dubiel Sp. j.” można znaleźć wszystkie potrzebne produkty do takiego zdrowego szaleństwa.


5 marca 2013r. - Drugi dzień to była degustacja zdrowej żywności w postaci wyrzeźbionych warzyw, skomponowanych w smakowite koreczki. Najsmaczniejsze były „pingwinki”, choć niebywale zasmakowała również surowa marchew z serwowanymi dipami. Zdrowym płynem do popicia była orzeźwiająca i gasząca pragnienie woda z ogórkiem i z papryką. Młodzież została poczęstowana jeszcze wiedzą na temat postępowania z żywnością, czyli jakie kroki należy wykonać, aby żywność nie stwarzała niebezpieczeństwa zatrucia pokarmowego oraz wiedzą na temat aktywności fizycznej, która jest już na stałe wpisana w piramidę zdrowego odżywiania.

6 marca 2013r. - Trzeci dzień to była owocowa karuzela, bo już od samego patrzenia kręciło się i kręciło ……. . Po zakosztowaniu koreczki znikały jak zaczarowane, pieczone jabłuszka z orzechami dawały radość podniebieniom wszystkim degustującym osobom.

Stół przyzdabiały łabędzie będące jabłkowym dziełem CARVINGU- sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, a także o zbawiennym oddziaływaniu witamin na nasze ludzkie organizmy.

Owocowym kompozycjom towarzyszyły smakowite, również owocowe kompoty i przepyszne musy.

 

7 marca 2013r. - Czwarty dzień był nastawiony na pokazanie młodzieży jak smacznie i zarazem zdrowo jest jeść pieczywo- „zdrowa przyjemność”. Ten smakołyk ufundowała firma „Dul Sp. J.”, dzięki której chlebek był świeży, prosto z piekarni. Uczniowie zostali zapoznani z „niezdrową przyjemnością” i jej negatywnymi skutkami, którą jest oczywiście Fast- food. Tym razem uczennice serwowały do popicia wodę z cytryną, która poza orzeźwianiem pomaga w bólach głowy.

 

 

8 marca 2013r. - Piąty dzień stał się mixem. Były w nim warzywa, owoce i chleb w postaci smakowitych sałatek takich jak: marchew po koreańsku, seler z orzechami, słodka fruktoza oraz sałatka z tuńczykiem. Poza tym smaczne zestawy surówek z sosami ufundowała „Firma Grześkowiak Sp.j.”. Do tego rozdawane były przepisy, zachęcające do samodzielnego sporządzania takich specyfików. Ozdobą stołu był piękny kosz pełen warzywnych kompozycji kwiatowych z okazji Dnia Kobiet.

 

 

Realizacją tygodnia ZDROWEJ ŻYWNOŚCI aktywnie zajmowały się uczennice z następujących klas: 1B, 2G, 3A oraz 4G. Bardzo dziękujemy wszystkim sponsorom uzyskanym dzięki staraniom Magdaleny Winiarz oraz Agnieszki Kusak. Gratulujemy wszystkim, którzy wzięli udział w degustacji i zapraszamy na kolejny taki TYDZIEŃ w przyszłym roku. A może WAS zaskoczymy!?!

 

 

 

Szósty dzień to taka „kropka nad i”, bowiem w sobotę 9 marca 2013 roku odbyły się już czwarte zawody Fitness & Wellness. Ale o tym już inny artykuł.

 

Zapraszamy.

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.