W I Etapie Szkolnym wzięło udział 35 osób z klas: III a i IV g Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych.
Tematyką wiodącą olimpiady jest
"Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe"
1. Tradycja i obyczaje w kuchni polskiej.
2. Tradycyjne produkty żywnościowe.
3. Tradycje żywieniowe różnych regionów Polski: Kaszub, Wielkopolski, Śląska, Podhala, Małopolski, południowo-wschodniej i centralnej Polski oraz Mazur.
4. Kuchnie naszych sąsiadów i inne kuchnie europejskie.
5. Kuchnia chińska i japońska jako przedstawicielki kuchni dalekiego wschodu.
6. Kuchnia żydowska i arabska jako przykłady kuchni, w których religia odgrywała i odgrywa znaczącą rolę.
Do II Etapu – Okręgowego (11. 01.2013 Rzeszów) zakwalifikowały się dwie osoby:
- Karol Parys klasa IV g
- Agata Światowiec IV g
Organizatorzy:
Magdalena Winiarz
Agnieszka Kusak
Zofia Fijałkowska
Marta Pluta