W dniu 3 grudnia 2021r. odbył się etap okręgowy XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Rzeszowie. Brało w nim udział przeszło 40-stu uczniów. Technikum Nr 4 w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego reprezentowały Izabela Zielińska z klasy 4D oraz Elżbieta Szostek z klasy 3Bg w zawodzie technik hotelarz. Po podróży do Rzeszowa mieliśmy czas na złapanie oddechu z pysznym poczęstunkiem. Następnie wszyscy uczniowie z opiekunami udali się na uroczyste otwarcie. Po powitaniu przez Panią Annę Ulan- sekretarza Olimpiady oraz przez Dyrekcję Zespołu Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego i Przewodniczącego Komisji Okręgowej Olimpiady dr-a Tomasza Cebulaka z Uniwersytetu Rzeszowskiego, spośród opiekunów wylosowano trzy osoby do pełnienia funkcji członka komisji nadzorującej przebieg Olimpiady. Jednym z wylosowanych nauczycieli była Agnieszka Kusak, opiekun naszych reprezentantów. Następnie młodzież przystąpiła do rozwiązywania testu składającego się z 80 pytań. Tematyką wiodącą było żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia, ale pytania dotyczyły też wiedzy z zakresu sporządzania i podawania potraw. Nadciśnienie tętnicze to cichy zabójca - to motto dzisiejszej Olimpiady. W artykule znajdziecie więcej informacji o nim. https://marmedicam.pl/.../45-nadcisnienie-tetnicze-cichy... Na oficjalne wyniki musimy poczekać, prace zostały wysłane do oceny aż do Szczecina, a Pan doktor Tomasz Cebulak obiecał przyjechać do Naszej szkoły z pewnymi atrakcjami. Jeszcze nie zdradzamy szczegółów.