Wydawałoby się, że połączenie barmaństwa i elektryki nie jest możliwe, ale jednak… barmaństwo jest elektryzujące! W tym roku szkolnym, musieliśmy się zdać na zajęcia zdalne, ale młodzież klasy 3D technikum hotelarskiego podjęła wyzwanie nauki zawodu barmana online. Być może więcej praktyki opanują w przyszłym roku szkolnym, w którym wszystkim życzymy tradycyjnej formy uczestnictwa w zajęciach, bo przecież gdyby teoria czekała na praktykę to nigdy by nie powstała. Cóż.. teorię zdaliJ
W ramach zdalnych zajęć praktycznych młodzież sporządzała napoje mieszane, stosując poznane techniki. Najczęściej były to: nalewanie, shaking oraz bulding. Tematy były różne, np. Dzień Niepodległości, jajeczne święta, warstwy, robienie show. Poza tym, łącząc tematy z obsługi konsumenta i przygotowaniem, a także podawaniem śniadań, miksowaliśmy napoje mieszane zawierające kawę oraz zieloną i czarną herbatę.
Nie zabrakło ćwiczeń z przygotowywaniem prostych dekoracji oraz tych bardziej przyciągających wzrok gościa baru. Dekoracje fundamentalne wymagają użycia kilku owoców, w tym jednego będącego fundamentem. Młodzież dowiedziała się jakie są te najbardziej efektowne w tworzeniu garnischu. Karambola i miechunka nie przebiły jednak zwykłej limonki, cytryny, czy nawet banana. Do dekoracji szkła i garnischu koktajli wykorzystywaliśmy też tradycyjną słodką lub słoną crustę .
Uczniowie poznali również ciekawe i w rzeczywistości proste sposoby na uatrakcyjnienie pokazów barmańskich, jak „Rekin” czy „Domino”. Teraz już ich wykonanie jest dla nich banalnie proste,a dla potencjalnych gości bardzo widowiskowe. Do szczegółowego podglądu efektów praktyki zaprasza młodzież klasy 3D i pani Agnieszka Kusak w kolekcji wakalet https://wke.lt/w/s/CFjLfT . Pamiętajcie, że zdjęcia nie oddają całości efektów stosowanych technik. Miłych wrażeń!