- CZYM JEST WITAMINA D I JAKIE FUNKCE PEŁNI W ORGANIZMIE?
Grupa witamin D obejmuje witaminę D2 pochodzenia roślinnego oraz witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego i jest produkowana w naszym organizmie główne w skórze pod wpływem światła. W mniejszych ilościach witamina D może być pobierana również z pokarmu. Zarówno nadmiar jak i niedobór witaminy D w organizmie mogą zaszkodzić.
- FUNKCJE WITAMINY D3 :
- bierze udział w metabolizmie wapnia i fosforu;
- jest niezbędna w przyswajaniu składników mineralnych z jelita cienkiego;
- wpływa na kondycję kości;
- wpływa na funkcję układu sercowo-naczyniowego, immunologicznego, nerwowego, mięśniowego oraz skóry.
- JAKI JEST ODPOWIEDNI POZIOM WITAMINY D?
Badania epidemiologiczne wykazują, że stężenie witaminy D u większości dorosłych nie osiąga pożądanego poziomu. Optymalna koncentracja witaminy D wynosi od 31 do 70 ng/ml.
- JAK BADA SIĘ POZIOM WITAMINY D?
Oznaczenie witaminy D wiąże się z pobraniem niewielkiej ilości krwi. Badanie można wykonać w dowolnej porze dnia, nie trzeba być na czczo.
- KTO POWINIEN SIĘ BADAĆ?
Osoby ze zwiększonym ryzykiem niedoboru witaminy D powinny badać się regularnie.
W grupie ryzyka znajdują się:
- niemowlęta , małe dzieci ;
- kobiety w ciąży ;
- dorośli powyżej 60. roku życia ;
- osoby, które zbyt krótko przebywają na słońcu (np. z powodu długich godzin pracy w zamkniętych pomieszczeniach) ;
- osoby o ciemnej karnacji ;
- osoby, których dieta jest uboga w produkty zawierające witaminę D (np. weganie) ;
- pacjenci cierpiący na uszkodzenia wątroby, niewydolność nerek lub przewlekłą chorobę jelit.
- JAKIE KONSEKWENCJE MOŻE MIEĆ NIEDOBÓR WITAMINY D?
Pierwszym symptomami niedoboru witaminy D są : przewlekłe zmęczenie, ból kończyn, skurcze mięśni i zwiększona podatność na infekcje. Jeżeli obserwujesz u siebie któryś z tych objawów, wykonaj badania poziomu witaminy D, aby zmniejszyć ryzyko poważnych chorób spowodowanych jej niedoborem.
Trwały niedobór witaminy D jest czynnikiem ryzyka wystąpienia :
- chorób kości (zapalenie kości i chrząstki, osteoporoza) ;
- schorzeń układu sercowo-naczyniowego ;
- osłabienia mięśni ;
- chorób autoimmunologicznych ( np. cukrzyca typu I) ;
- chorób zakaźnych, astmy ;
- przewlekłego zapalenia dziąseł ;
- depresji, demencji.
- JAK UNIKNĄĆ NIEDOBORY WITAMINY D?
Ocenia się, że około 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z jej produkcji w skórze pod wpływem światła. Ilość produkowanej w ten sposób witaminy różni się zależnie od powierzchni skóry wystawianej na słońce, koloru skóry, wieku czy strefy klimatycznej.
Z tego powodu istotne jest dostarczanie witaminy D wraz z pożywieniem- zwłaszcza jesienią i zimą, ze względu na mniejszą liczbę słonecznych dni. Pokarmy bogate w witaminę D to m.in. : tłuste ryby, wątroba, sery, jajka, grzyby i awokado. Uzupełnienie witaminy D z pożywieniem jest niezbędne szczególnie u osób z grup ryzyka.
Przygotowała Izabela Zielińska kl.I d
Opieka merytoryczna Beata Gruszecka