Szkoła okiem kamery

   

Tego roku odbyły się 25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii. Trwały od 15 do 17 listopada. W ostatnim dniu ich trwania uczniowie klas hotelarskiej i gastronomicznej Zespołu Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego również mieli okazję poznać wystawców i ich partnerów w swoich branżach. Wyjazd został sfinansowany w ramach projektu "Mielec stawia na zawodowców".

W liczbach Targi HORECA można podsumować jako 13 tys. branżowych gości, 376 wystawców z Polski i zagranicy, 189 godzin warsztatów i pokazów, 96 godzin degustacji. Nasi uczniowie także degustowali i poznawali nowości na przyszły sezon. Były to blendy kaw, lody, mini burgery, pieczona wołowina, soki, koktajle, smoothie, pizza itp. Te wszystkie degustacje prowadzone były przy okazji prezentacji sprzętów wyposażenia parku maszynowego w gastronomii. Oglądaliśmy też profesjonalną pościel i inne elementy wyposażenia hoteli. Podczas prezentacji materacy niektórym proponowano spocząć na profesjonalnie pościelonych łóżkach.

Podczas targów w  jednym miejscu i czasie prezentowana jest kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, pensjonatów, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni i innych punktów gastronomicznych. Oferty dotyczą wszystkiego od urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, poprzez meble, zastawę stołową, tekstylia, oprogramowanie, do żywności i napojów oraz bogatej oferty win dla sektora HoReCa.  Decyzje zakupowe w wystawianych firmach podejmuje 78%  odwiedzających osób, więc  bycie wystawcą targów jest doskonałą formą promocji. Nasi uczniowie byli świadkami konkretnych rozmów, które w przyszłości mogą prowadzić z podobnymi, a może nawet z tymi samymi  firmami.

W ramach Akademii HORECA jednym z kluczowych wydarzeń jest Kuchnia Mistrzów – trzydniowe kulinarne show z udziałem ekspertów oraz znanych gwiazd gastronomii. Podczas ostatniej edycji wybitni szefowie kuchni jak Adam Chrząstowski, Tomasz Purol, Piotr Ślusarz czy Sebastian Olma podzielili się filozofią na prowadzenie biznesu oraz zaprezentowali własną wizję przyrządzania potraw. W Kuchni Mistrzów poruszane były tematy z zakresu food-pairingu (sztuki łączenia smaków) oraz marketingu sensorycznego.

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.