W dniu 15 listopada 2017r. uczniowie z Zespołu Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego (Patrycja Furgał, Paulina Siembab, Patryk Dąbrowski – uczniowie lasy 2dz Agnieszką Kusak) uczestniczyli w XI wojewódzkiej konferencji „Aranżacje stołów na różne okazje – Śniadanie ładnie podane”. Konferencję zorganizowała firma „Rolmlek Sp. z o.o.” oraz Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy w Mielcu. Podczas konferencji współpracujący z Fundają Banku Ochrony Środowiska,  pediatra, Prezes Fundacji „Mleko dla szkół, mleko dla zdrowia” prof. Dr hab. Med., Fundacji Wojciech Cichy  prowadził niezwykle interesujący wykład „Znaczenie mleka i jego produktów w żywieniu człowieka”. 

Głównym tematem było wartościowe i racjonalne odżywianie się. Pan profesor wspomniał o tym, że na polskim rynku mamy dostęp do 55 tys. suplementów zastępujących naturalne źródła cennych i wartościowych składników pokarmowych. Dlatego dziś można mówić o urodzie człowieka, jego młodości i witalności, pochodzącej z tych suplementów. Nie warto sztucznymi składnikami pożywienia obciążać przewodu pokarmowego. Każdy człowiek ma około 2,5 kg bakterii, które tworzą mikrobiotę jelitową. W ludzkim przewodzie pokarmowym egzystuje ogromna liczba mikroorganizmów. Ich funkcje to: fermentacja pewnych składników pokarmowych, stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, regulacja rozwoju jelit, produkcja witamin (biotyna i witamina K) i produkcja hormonów. Mikrobiom przewodu pokarmowego (regulowany przez skład diety i stan odżywienia) wpływa na utrzymywanie prawidłowego funkcjonowania mózgu. Tak wiec, oczywistym staje się konieczność spożywania mleka, które dostarcza tych dobrych bakterii, substancji odmładzających, witamin i głównie wapnia. Polecamy dzieciom pić szklankę mleka dziennie, pamiętajmy jednak, aby nie było to mleko pasteryzowane metodą UHT, ona zabija te cenne mikrobiomy.

Pan profesor mówił także o braku norm obejmujących nazwę „zawodu” dietetyk. Dziś niemal każda osoba interesująca się żywieniem nazywa siebie dietetykiem. Należy się spodziewać, że wkrótce dietetykiem będzie tylko ten kto wykaże pełną wiedzę z zakresu żywienia człowieka, a nie tylko jej „strzępki”.

Bardzo dziękujemy za zaproszenie na wspaniały wykład.

                                                                                                                          Agnieszka Kusak

 

   

Klasy mundurowe  

 

 

 

   

Uczelnia patronacka  

   

   

   

   

Programy unijne  

 

Praktyki zagraniczne FERS

***************************

 

   

Partnerzy projektu:

 

- Biuro do spraw  „Zostań Żołnierzem Rzeczpospolitej”

- jednostka patronacka: 3 Podkarpacka Brygada Obrony  
  Terytorialnej w Rzeszowie im. płk. Ł. Cieplińskiego, ps. ”Pług”

- Starostwo Powiatowe w Mielcu

- 33 batalion lekkiej piechoty w Dębicy

- WCR w Mielcu

   
Copyright © 2024 Elektryk - Zespół Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego w Mielcu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.